Killing fields

Kategori: Johanna

Okej, innan jag berättar om Killing Fields så kanske ni vill veta på vilka platser vi faktiskt har varit de senste dagarna. Vi har flyttat runt en del under vår vistelse i Kambodja och iom att vi inte varit så duktiga på att blogga så har vi missat att informera om det. De första dagarna var vi iallafall som sagt i Siem Reap. Där stannade vi tre nätter, för att sedan ta bussen till huvudstaden Phnom Penh, en stad som nog inte blev någons favoritstad haha, gud vad mycket tuktuks det fanns! Efter två nätter i Phnom Penh så skulle vi ju egentligen åkt till Chiang Mai igen för att kolla på Loi Kratong, som är Thailands ljusfestival. Men pga tidsbrist så valde vi att skippa det och åkte till Sihanoukville, ett litet ställe vid Kambodjas kust. Så där spenderade vi våra sista dagar i Kambodja, och tidigt imorse satte vi oss på en buss och är nu tillbaka i Bangkok igen! Vi skulle ju egentligen hämta Annica nu vid kl 6 på morgonen men tydligen kommer hon inte förrän dagen efter haha, inte lätt med tidsskillnader! :) men sen direkt efter så drar vi iväg söderut igen!

Iallafall, under vår vistelse i Phnom Penh så besökte vi som sagt Killing Fields, ett ställe som man egentligen inte alls vill besöka men absolut borde. På detta fält torterades och avrättades totalt 17000 människor under ledning av Pol Pot. Han mördade sammanlagt miljontals människor och fick aldrig sin dom, då han dog i en hjärtattack 1998. Äcklig människa är bara förnamnet.
Vi kom dit tidigt på morgonen och tillsammans med några andra så gick vi på en guidad tur med bandspelare runt fältet. Man fick se massgravar, kläder från offren som letade sig upp ut marken, benbitar och höra historier om vad som hände från personer som överlevt. Det kändes väldigt konstigt att gå runt där när så många människor dött på så brutala sätt på samma plats... Ingen trevlig upplevelse direkt. Värst var nog det sk "killing tree" som fanns där, som man använde för att slå ihjäl spädbarn mot. Så himla hemskt och jag fattar inte hur man ens kan komma på tanken att göra något sånt. Hela stället var hemskt. Men vi är iallafall glada att vi hann besöka Killing Fields, det är något man borde göra för att få lite perspektiv på saker.

Såklart krånglar det när jag skulle lägga upp bilderna så dom får komma nästa gång vi har tillgång till dator. Stay tuned!

Kommentarer

  • Cissi säger:

    neeeej buuuu på er. När jag sa att dit vill jag, så sa ni ju neeeej aldrig så åker ni dit ändå.... , vilken sjuk grej att se liksom.

    2012-12-01 | 10:38:51
  • Pappa Johan säger:

    Förstår att det var otäckt att gå där, men, som sagt, det ger ju lite perspektiv på tillvaron. Det finns en film som heter just Killing fields, och som handlar om denna terror. Den är väldigt bra och spännande, har jag för mig. Ska bli intressant att se bilderna!

    2012-12-01 | 11:05:13

Kommentera inlägget här: