Killing fields

Kategori: Johanna

Okej, innan jag berättar om Killing Fields så kanske ni vill veta på vilka platser vi faktiskt har varit de senste dagarna. Vi har flyttat runt en del under vår vistelse i Kambodja och iom att vi inte varit så duktiga på att blogga så har vi missat att informera om det. De första dagarna var vi iallafall som sagt i Siem Reap. Där stannade vi tre nätter, för att sedan ta bussen till huvudstaden Phnom Penh, en stad som nog inte blev någons favoritstad haha, gud vad mycket tuktuks det fanns! Efter två nätter i Phnom Penh så skulle vi ju egentligen åkt till Chiang Mai igen för att kolla på Loi Kratong, som är Thailands ljusfestival. Men pga tidsbrist så valde vi att skippa det och åkte till Sihanoukville, ett litet ställe vid Kambodjas kust. Så där spenderade vi våra sista dagar i Kambodja, och tidigt imorse satte vi oss på en buss och är nu tillbaka i Bangkok igen! Vi skulle ju egentligen hämta Annica nu vid kl 6 på morgonen men tydligen kommer hon inte förrän dagen efter haha, inte lätt med tidsskillnader! :) men sen direkt efter så drar vi iväg söderut igen!

Iallafall, under vår vistelse i Phnom Penh så besökte vi som sagt Killing Fields, ett ställe som man egentligen inte alls vill besöka men absolut borde. På detta fält torterades och avrättades totalt 17000 människor under ledning av Pol Pot. Han mördade sammanlagt miljontals människor och fick aldrig sin dom, då han dog i en hjärtattack 1998. Äcklig människa är bara förnamnet.
Vi kom dit tidigt på morgonen och tillsammans med några andra så gick vi på en guidad tur med bandspelare runt fältet. Man fick se massgravar, kläder från offren som letade sig upp ut marken, benbitar och höra historier om vad som hände från personer som överlevt. Det kändes väldigt konstigt att gå runt där när så många människor dött på så brutala sätt på samma plats... Ingen trevlig upplevelse direkt. Värst var nog det sk "killing tree" som fanns där, som man använde för att slå ihjäl spädbarn mot. Så himla hemskt och jag fattar inte hur man ens kan komma på tanken att göra något sånt. Hela stället var hemskt. Men vi är iallafall glada att vi hann besöka Killing Fields, det är något man borde göra för att få lite perspektiv på saker.

Såklart krånglar det när jag skulle lägga upp bilderna så dom får komma nästa gång vi har tillgång till dator. Stay tuned!

Angkor WHAT?!?!

Kategori: Johanna

Har kommer ett ganska forsenat inlagg om vart besok till Angkor Wat. Anledningen till det ar att det blev problem med att skicka bilder och ett inlagg utan bilder ar ju inte speciellt kul, tycker vi!
Iallafall, here we go:
Klockan fyra pa morgonen vaknade vi upp och gjorde oss iordning i rekordfart, for att sedan ta var forbestallda tuktuk till Angkor Wat. Det var helt morkt nar vi akte, och anledningen till det var att vi planerade att se soluppgangen over templet! Resan tog vall kanske 30 minuter, vi kom fram till ett biljettkontor dar vi fick personliga biljetter med kort och allt (korten togs dar pa plats, inte vara charmigaste bilder haha) och sen akte vi vidare till sjalva templet. Val dar sa kom vi pa att det var ca 1,5 timmar kvar tills solen gar upp, plus att vi inte hade nagon ficklampa. Planering ar alltsa inte var starkaste sida. Men vi fixade nodlosning med min mobil och vandrade den ca 200m langa vagen till stallet dar man sag solluppgangen som allra bast! Dar vantade vi med ca en miljon andra turister medan solen sakta gick upp over templet, jattevackert! Lite moln ivagen dock men det var valdigt fint anda!
 
Sedan at vi frukost och gick in till sjalva templet. Valdigt coolt stalle, men kunde ga lite vartsomhellst, klattra upp pa byggnaderna och sant. Sa dar gick vi och kollade tills klockan var typ 8. Det finns tre vaningar som man kan ga runt pa, de va forsta var oppna hela tiden och den tredje oppnade vid 8.40. Vi ville saklart ga upp pa den tredje ocksa men vi blev nekade for vara shorts! Och nar vi provade med sarongerna sa sa dom att det inte gilldes, sa det var bara att ga darifran och kolla vidare pa den andra vaningarna istallet. Sa kan den ga!
 
Efter Angkor Wat tok vi var tuktuk vidare till Angkor Chom (har jag for mig att det hette) som ar ett omrade med flera olika tempel lite langre fram Angkor Wat. Dar besokte vi Bayontemplet, som till synes bara ar en valdans massa sten men visade sig va 37 torn prydda med fyra ansikten vardera. Dock var det lite plottrigt och svart att fanga pa bild, men coolt att se pa plats! Efter det gick vi runt i omradet och kollade pa fler tempel, blev nekade att ga in i annu ett tempel pga shortsen och sen akte vi vidare mot var sista destination, Djungeltemplet. Vi har for oss att det var dar kom spelade in Tomb Raider! Aven detta tempel var valdig fint, det fanns massa trad med stora rotter som letade sig igenom stenarna och uppfor murarna. Efter detta tempel kande vi oss klara efter att ha tittat pa sten (hehe) i over 7 timmar, sa vi tog tuktuken hem!
Valdigt bra dag i vilket fall, och vi kanner oss atminstone lite kulturella for en gangs skull :)
 

Sollupgangen over Angkor Wat!
 
 
Lite bilder fran inne i Angkor Wat. Chillare.
 
 
Vi klattrade saklart upp pa diverse byggnader :)
 
 
Ett av de 37 ansiktstornen fran Bayontemplet!
 
 
TEMPLE RUN!!!!
 
 
Ett trad. Finn tva fel!
 
 
Vid vissa tempel var man tvungen att ga upp for sjukt hoga trappor for att kunna ga in. Laskigt...
 
 
Nagot vi hittade i skogen :) Anns nya hus!
 
 
Lite reliefer som fanns pa ALLA pelare i ALLA tempel..
 
 
Linnea alskar historia sa hon va gladast :D
 
Sa, det var varan tripp till Angkor Wat! Nasta inlagg blir om nar vi besokte Killing Fields!
 
 

Bara for att

Kategori: Linnea

Jojo har ju varit sa duktig och skrivit alla de senaste inlaggen sa tankte att jag ocksa kan komma med nagot! 
Idag har vi namligen gjort nagot valdigt speciellt, och som statt hogst upp pa min checklista pa denna resa. Angkor Wat! Jag tanker lata Jojo skriva det riktiga inlagget eftersom hon ar battre pa langa beskrivande inlagg, men har ar i alla fall en bild fran soluppgangen pa huvudtemplet. Valdigt vackert! Ocksa valdigt fullt med folk, men vi tittade pa det fina templet istallet. 
 

Kambodja!

Kategori: Johanna

Gissa var vi sitter nu? Igår tidigt på morgonen satte vi oss på världens längsta bussresa mot ett land ingen av oss varit i tidigare, nämligen Kambodja! Det var en lång process med visafixande, passkontroll och allt sånt, men vid kl 17 igår kom vi fram till Siem Reap. Vi måste säga att det är finare här än vi trodde det skulle vara, och allting är asbilligt! Valutan här är dock jätteförvirrande eftersom dom kombinerar dollar med den kambodjanska valutan. Så man kan få betala 1 dollar eller 4000 kambodjanska (4000 motsvarar 1 dollar) eller en kombination av båda. Skitkonstigt xD Så man får tänka till innan man köper nåt. Men hittills har det gått rätt bra :)
Igår hann vi inte göra speciellt mycket men idag tänkte vi kika på solnedgången vid templen. Mer om det när vi skriver nästa gång, puss allihopa!

Erawan National Park

Kategori: Johanna

Sa, som jag lovade i inlagget nedanfor sa blir det tva inlagg idag! Applader!
Igar sa akte vi pa en dagstur med flera olika grejer att gora! Forsta stoppet blev det som vi taggat for HELA resan har i Thailand, namligen att antligen fa bada i RIKTIGA vattenfall! Liksom vattenfall som man ser pa bilder och inga sma mesiga som vi sett forut. Sa, taggade och redo for bad satte vi oss pa en minibuss med tva andra och akte i ca en timme till Erawan National Park dar vattenfallen finns. Val dar sa fick vi ca 3 timmar till att ga runt bland de sammanlagt 7 vattenfallen som fanns i parken, bada och bara njuta av den fina naturen. Vi besokte sammanlang 5 vattenfall, da de sista tva som lag hogst upp var svara att ta sig till. Men, vi var glada anda for herregud vad perfekta vattenfallen var! Inget var det andra likt, men man kunde bada i alla sa det gjorde vi saklart hehe. Det var lite roligt for det fanns riktigt stora fiskar i vattnet som kom fram och nafsade pa benen nar man gick i, lite laskigt men det gick bra anda. Vi lyckades iallafall bade bada i vattenfallen, sta BAKOM vattenfallen och titta ut (forlorade mina solbrillor i samma veva eftersom jag var dum nog att inte ta av mig dom innan hehe) och aka kana nedfor stenar. Helt perfekt om ni fragar oss! Sa vi ar grymt nojda med var vattenfallsupplevelse! :D
 
Efter vattenfallen sa at vi lunch och sen akte vi vidare och red pa elefanter! Det var mysigt det med, men inget slar som sagt vattenfallen. Vi red ju pa elefanter aven nar vi var i Chiang Mai och det var battre da, for da fick vi sitta bakom huvudet pa elefanten osv och det fick vi inte nu, men det var mysigt anda :) vi hann med lite bamboorafting ocksa pa floden! Sen sa akte vi till Death Railway (som vi tyvarr inte visste sa mycket om) och akte med taget tillbaka till minibussen och akte hem. Allt som allt en valdig bra och prisvard dag, och vi skulle garna aka tillbaka till de vackra vattenfallen och bada igen! 
 
 
Linnea och jag pavag for att bada vid det forsta vattenfallet. Som ni ser fanns det sjukt stora fiskar som lag vid kanterna och bara vantade pa att sma turistfotter skulle doppas ner i vattnet. Creepy!
 
 
Lite badande vid forsta vattenfallet! :D
 
 
Det tredje vattenfallet! Detta var det absolut basta vattenfallet eftersom det liksom var som man tankter sig att ett vattenfall ska vara! Det var ganska mycket turister dar men det syns som tur ar inte pa bilderna!
 
 
En obligatorisk gruppbild! Har lyckades dock en random turist nassla sig in i varan bild, haha! Men visst ar det vackert?!
 
 
Har hade vi gatt in bakom vattenfallet, det var som en liten grotta bakom som man kunde sitta i. Ascoolt att sta inne i ett vattenfall faktiskt, inte varje dag!
 
 
Detta ar vid det fjarde vattenfallet. Vid detta vattenfall kunde man kana ned for stenen ner i vattnet! Nathan och jag provade saklart detta och det va roooligt, men man fick valdigt mycket vatten i nasan haha!
 
 
Detta var det femte och sista vattenfallet vi besokte, och formodligen aven det vackraste. Helt sjukt fint, man kunde inte sluta kolla. dar hoppade vi omkring iallafall, det var inte sa halt som det ser ut att vara utan man kunde ga omkring utan problem! Megafint iallafall :D

Baiyoke Sky

Kategori: Johanna

Sa, innan vi berattar om varan fantastiska dag som vi hade har i Kanchanaburi igar (yes det blir tva inlagg idag!) sa tankte vi visa lite bilder fran nar vi akte upp i Baiyoke Sky Hotel. Som sagt sa akte vi upp anda hogst upp till 84 vaningen, vet inte riktigt hur hogt det var i meter men det var vaaaaldigt hogt iallafall! Jattefin utsikt och vi gick saklart ut pa den roterande delen av tornet sa att vi fick en 360gradersutsikt over hela staden! 
 

Phi Phi View Point

Kategori: Johanna

Hejsan!
Nu sitter vi i Bangkok men ska inom en timme aka ivag igen! Stallet vi ska till heter Kanchanauri och ligger ca 2 timmar vaster om Bangkok. Dar kommer vi bland annat antligen fa bada i vart efterlangtade vattenfall och massa andra grejer, sa det ser vi verkligen fram emot!
 
Vi kom fram till Bangkok tidigt igar morse efter en lang bussfard pa 16 timmar genom hela landet. Efter nagra fa timmars somn sa bagav vi oss ut pa stan. Det blev ett aterbesok pa Terminal 21 saklart och aven ett annat shoppingcenter som heter MBK som vi skrivit om tidigare. Pa kvallen gjorde vi oss fina och akte till Baiyoke Sky Hotel, tog en drink i deras skybar och upp i deras roterande utsiktstorn pa 84 vaningen! Sjukt hogt upp, och det va kul att tornet roterade sa att man sag hela Bangkok aven om man stod still. Mycket fint! Bilder fran det kommer upp senare, for dom har vi inte hunnit lagga in pa datorn an. 
 
Iallafall, i forra inlagget sa ser ni en bild pa oss fran Phi Phi nar vi gick upp pa ons view point. Jag tankte beratta lite mer om det. Fran view pointen har man utsikt over hela Phi Phi, och det ligger ca 200 meter upp. Vagen upp var lang och brant och bestod mestadels av trappor och branta backar, och det var verkligen sjukt varmt. Vi som ar ganska otrande av oss holl pa att do lite under vissa stunder, men vi klarade oss upp! Det fanns View Point One och View Point Two, vi skulle saklart ga upp till nummer tva som lag hogst upp! Val uppe sa var utsikten fantastisk, Phi Phi ar verkligen en vacker o. Dock ser det lite konstigt ut nar vattnet ar sa lagt pa ena sidan av on och hogt pa den andra, i vanliga fall ar det inte sadar lagt. Det ar aven svar att fanga utsikten pa bild som den ser ut i verkligheten, nar man ar dar uppe ar det sa himla mycket finare an pa bild. Vi hade allra helst velat se solnedgangen darifran men vi orkade inte stanna dar i flera timmar. Dock kommer vi ju aka tillbaka till Phi Phi i december sa vi far gora det da istallet!
 
 
Har var vi pa vag upp for de branta trapporna som aldrig ville ta slut. Nar denna bild togs hade vi faktiskt inte gatt speciellt langt, men vi var anda helt utmattade som ni kan se, hehe. 
 
 
Har ar den forsta View Pointen. Men, har kan man ju inte stanna, man maste ju upp till den hogsta!
 
 
Vi gick och gick. Vagen dit var faktiskt ganska fin nar trapporna val tog slut. Vi gick genom jattefina tradgardar och genom skogen.
 
 
Framme vid View Point Two! Som ni ser sa ar vattnet pa hoger sida valdigt lagt, det ser lite skumt ut. Det brukar som sagt inte vara sadar extremt lagt, iallafall inte de dagarna vi var pa stranden. Det ar namligen pa hoger sida av on som alla badstrander ligger. Pa kvallen kommer vattnet tillbaka iallafall :) men visst ar utsikten vacker?!
 
 
Segerpose!
 
 
Med denna bild sa vi hejda till Phi Phi for denna gang. Men som sagt, vi kommer tillbaka :)
 
Nu vantar en bussfard pa tva timmar mot Kanchanauri! Vi hors nar vi kommer fram (om vi hittar internet!) Puss allihopa!

Resa igen

Kategori: Linnea

Oj vad vi har varit dåliga på att blogga de senaste dagarna. Får väl skylla på stränder och sol!
Igår var vår sista dag här på Phi phi, och om några timmar åker vi till Bangkok igen. Vi håller oss nog i närheten av Bangkok tills vi åker till Kambodja, vilket är senast den 24e då vårt visum går ut.
Nu vet ni i alla fall lite vad vi har för oss. Hörs förhoppningsvis snart igen!

Living the dream

Kategori: Johanna

Livet flyter pa har pa Phi Phi Island, och jag kan bara saga att vi stormtrivs! Det kryllar av trevliga manniskor, fina restauranger och saker att gora. De senaste dagarna har turistantalet har iprincip fyrdubblats, och det ar vaaaaaldigt manga svenskar som gar omkring har nu. Men men, det ar ju egentligen ingenting mot hur det kommer vara i december och det ar ganska kul att kunna prata med andra pa sitt eget sprak lite da och da trots att man ar utomlands! :)
 
Annars sa gor vi egentligen inte speciellt mycket vettiga grejer, vi chillar runt, har det trevligt, solar, badar och allt som hor till semester. Darfor kanske inte blogginlaggen harifran kommer vara sa varierande och nyskapande, hehe. Men, nu vet ni att vi lever och har det asbra iallafall, PUSS till alla er darhemma, vi saknar er! 
 

Battur och sjalvlysande plankton

Kategori: Johanna

I forrigar gjorde vi nagot riktigt roligt, namligen en battur dar det ingick manga olika aktiviteter! Vi och cirka 20 andra satte oss klockan 3 pa en stor bat som tog runt bland alla oar som finns runt Phi Phi Island! Det var sjukt varmt till en borjan och jattefint vader, som tur var blaste det en del pa sjon sa vi smalte inte bort helt iallafall! Forsta stoppet blev Monkey Beach, dar det alltsa enligt namnet skulle finnas en del apor men vi sag inga :) vi agnade istallet den timmen vi var dar till att hoppa fran baten (fran hogsta vaningen saklart!), paddla kajak och snorkla och titta pa havslivet som pagick under oss. Jattevackert!
Sedan bar det ivag till Viking Cave, dar vi dock bara stannade till for man fick inte ga in. I denna grotta finns namligen en formogenhet som bestar av svalbon, ni vet, sanna som vissa manniskor tycker om att ata. Detta ar tydligen en valdigt stor industri i Thailand som drar in mycket pengar varje ar och pagar aret runt, ganska haftigt! Lite ackligt tycker vi anda, vem vill ata fagelbon nar det finns godare grejer liksom?
 
Sedan akte baten vidare till det som vi taggade mest, namligen Maya Bay, mer kand som stranden fran filmen The Beach! Baten stannade mellan nagra oar och sedan fick vi simma in mot en bro, sedan gick vi i en nationalpark tills vi kom fram till The Beach. Det sag verkligen ut precis som i filmen, jattevackert och kanns coolt att ha badat pa samma strand som sjalvaste Leonardo DiCaprio, haha :) Vid denna tidpunkt slutade dock var kamera mystiskt att fungera (fatta var frustration!!!) men vi fick iallafall nan bild tror jag. Vi passade iallafall pa att bada i det fina vattnet, beundra utsikten, photobomba andra turisters kort och bygga tremannatorn (vi lyckades faktiskt!) med personer som vi larde kanna pa baten. For att ligga sa avlagset var det sjukt mycket turister (vilket vi dock hade raknat med) men dessa forsvann efter nagon timme da det borjade skymma och da hade var grupp stranden helt for oss sjalva! Vi stannade till det blev helt morkt och sag pa solnedgangen pa stranden, allting var helt tyst och det enda man horde var vagorna som skvalpade. Sa himla fint. Sedan simmade vi en ganska lang stracka i morkret till baten som lag och vantade langre ut i bukten, det var lite laskig faktiskt eftersom man inte sag vad som var under en i det morka vattnet. Vi klarade oss iallafall och pa baten vantade middag!
 
Efter vi hade atit sa var det dags for turens sista och nog coolaste moment, namligen en valdigt speciell sorts plankton. Va, tanker ni, hur kan plankton vara kul? Jo, dessa plankton var namligen sjalvlysande! Nar man hoppade ner i vattnet (jepp, vi badade med de sjalvlysnade planktonen :D) och viftade med armarna sa borjade dom lysa med ett blatt sken. Helt sjukt haftigt, det var sa himla manga och man kunde simma runt med cyklopet och titta under vattnet hur lange som helst! Det var verkligen synd att var vattentata kamera slutade fungera, det hade kunnat bli helt fantastiska foton. Jag tog ett foto fran google istallet sa ni iallafall kan se hur ungefar hur det sag ut :) det var lite kul sen nar folk gick upp ur vattnet, for pa vissa fastnade planktonen pa kroppen sa dom gick runt med lysande sma prickar pa sig! Nar vi badat klart sa akte vi hem, da var klockan runt 8 pa kvallen sa vi var lagom trotta! Valdigt valdigt bra dag iallafall, batturen var over vara forvantningar och var verkligen vard pengarna! :D
 
Sag ocksa att nagra av er kommenterat och undrade hur vi bor har. Till en borjan bodde vi i ett dorm men vi flyttade ut illa kvickt eftersom det va ganska creepy dar. Sedan dess har vi bott i ett guesthouse hos en jattesot tant som alltid ler, och vi betalat tillochmed annu mindre dar an vad vi gorde i det hemska dormet, namligen 200 bath var per natt! Inte sa illa for ett eget rum i stan, eller hur? :D vi trivs i vilket fall valdigt valdigt bra har, sa formodligen stannar vi kvar dar tills vi aker harifran!
 

 
Sahar sag planktonen ut, tank att ni simmar under vattnet och ser MASSOR av dessa runtomkring er, overallt. Skitcoolt!
 

Kajaker och bananpannkakor

Kategori: Linnea

Nu har vi varit har nagra dagar, och det basta med on ar att det inte finns varken bilar eller scooters, man far helt enkelt ga, paddla kajak eller ta en taxibat dit man ska. Folk som cyklar har inte plingklockor utan sager "Beep beep" och hoppas att folk ska forsta att de ska hoppa undan. 
Vi har legat pa stranden om dagarna, och sa har vi paddlat kajak runt en udde till en strand som kallas Monkey Beach, av den uppenbara anledningen att det finns apor dar. En av dem ryckte at sig nagons vaska och verkligen gravde i den efter mat. Nagon sprang efter den och forsokte ta tillbaka vaskan, vilket slutade med att han blev jagad av resten av aporna langs stranden. Vi klarade oss som tur var utan approblem! 
 
Har ar en bild som Jojo har tagit pa den storsta stranden. Varning for avundsjuka!!
 

Phi Phi Island

Kategori: Johanna

Sadar, nu sitter vi antligen pa Phi Phi Island efter en lang fard genom hela landet. Det tar ju ett tag att aka fran Bangkok ner till sodra delen av landet. Har ar det megavackert iallafall, av den lilla del vi hittills hunnit se. Denna o har vi fatt hora ar den vackraste av dem alla av valdigt manga, sa vi ser verkligen fram emot att se vad den har att erbjuda! 
Vi hann med en lite stund a stranden idag faktiskt, vattnet var otroligt fint, sadar turkost som man forestaller sig att det ska vara. Dock kom det ett regnmoln efter ett tag sa vi fick ga hem, vi hoppas pa battre vader imorgon :) da tankte vi namligen paddla kanot till en narliggande strand, verkar asmysigt!
 
Kan forovrigt saga att vi alla brannt oss idag pa baten fran fastlandet till Phi Phi, vissa fick fina kvadrater efter ett klistermarke (Ann) och andra brannde sig bara allmant overallt (Jag och Linnea). Bondbrannornas tid ar kommen. Forhopningsvis varar den inte alltfor lange, haha!
 

Woho!

Kategori: Linnea

Blir ett kort inlagg, vi har namligen varit pa en resebyra och impulsbokat en resa till Koh phi phi ikvall och aker om tio minuter! Dar finns bl.a. stranden fran filmen "The Beach" och mycket annat fint. Hors nar vi kommer fram!